Ook dit jaar weer veel elektrische fietstrainingen

In de afgelopen jaren heeft SOAB WURX veel elektrische fietstrainingen verzorgd in gemeenten in de provincies Noord-Brabant, Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Overijssel. Dit jaar zijn er meerdere dagen gepland in Noord-Brabant en Zeeland.

foto e-bike 1

Waarom deze elektrische fietstrainingen
Helaas laten de landelijke ongevalscijfers zien dat fietsende 50-plussers meer dan gemiddeld vallen of betrokken raken bij een aanrijding. Daarnaast bezit een groot deel van de 50-plussers inmiddels een elektrische fiets. Vele anderen zijn van plan er één aan te schaffen. Daarom hebben wij in 2012 in opdracht van de provincie Noord-Brabant onze (elektrische) fietstraining ontwikkeld. De dagen zijn bedoeld voor 50-plussers met zowel een gewone als een elektrische fiets.
Tijdens onze informatiedagen treffen wij veel deelnemers die helaas met hun fiets ten val zijn gekomen en/of zich onzeker voelen op hun fiets. Daarnaast komen er veel deelnemers die nog geen elektrische fiets bezitten, om zich goed voor te laten lichten alvorens tot de aanschaf over te gaan. Het vergroten van de kennis over de elektrische fiets en het veilig gebruik van de eigen (elektrische of gewone) fiets staat daarom op onze fietsinfodagen centraal.

Gezellige en leerzame dagen
Onze elektrische fietsinfodagen zijn niet alleen leerzaam, maar ook gezellig. We zien veel echtparen maar ook buren en bijvoorbeeld vriendinnen die samen komen. Het programma dat een informeel karakter kent, start onder het genot van koffie en thee, met een korte quiz/opfriscursus over de verkeersregels en verkeerssituaties waar fietsers dagelijks mee te maken kunnen krijgen.

Daarna krijgen de deelnemers aan de hand van een presentatie duidelijke uitleg over het functioneren en het juiste gebruik van de elektrische fiets. Daar zijn namelijk veel misverstanden over. Daarnaast is uit de eerdere trainingen duidelijk geworden dat een grote groep deelnemers eigenlijk niet goed weet in welke stand zij de elektrische trapondersteuning het beste kunnen zetten. Speciaal voor diegenen die nog geen elektrische fiets bezitten worden ook praktische tips gegeven waarop gelet moet worden bij de aanschaf van een elektrische fiets. Daarna worden aan de hand van foto- en video-voorbeelden tips gegeven waardoor veel deelnemers met meer zekerheid op de gewone en elektrische fiets durven te stappen en de kans op een valpartij of ongeval tot een minimum beperkt wordt.
Na de presentatie gaan we naar buiten en beoordelen onze fietscoaches op een fietsparcours de fietsvaardigheid van alle deelnemers en krijgen alle deelnemers persoonlijke tips. Zaken die daar bijvoorbeeld bij aan bod komen: het veilig- op en afstappen (juist daar gebeuren veel valpartijen bij), het gebruik van de juiste elektrische trapondersteuning-stand in combinatie met de juiste fietsversnelling en de manier waarop fietsers het beste linksaf kunnen slaan. Dit is in drukke verkeerssituaties de moeilijkste en minst prettige fietsmanoeuvre voor veel 50-plussers.
Bij dit onderdeel bieden wij de deelnemers ook de kans om hun eigen fiets op een paar cruciale punten te laten checken door ons team (zoals de bandenspanning, de werking van de remmen en de zithouding).
Wilt u zich als deelnemer aanmelden? Ga dan naar de aanmeldpagina.

Meer informatie voor ouderenbonden en gemeenten
De trainingen worden in opdracht van gemeenten gegeven. SOAB WURX ontzorgt de gemeente daarbij en neemt de voorbereidingen volledig in handen. De dagen worden georganiseerd in samenwerking met lokale ouderenbonden (voor de werving van deelnemers) en één of meerdere lokale rijwielhandelaren.
De elektrische fietstrainingen vallen onder “gedragsbeïnvloeding / mensgerichte maatregelen” waardoor gemeenten in de meeste gevallen een aanzienlijke co-financiering kunnen aanvragen.
Wilt u als ouderenbond of gemeente meer weten over de elektrische fietsinfodagen van SOAB WURX mail of bel dan naar Peter Veenbrink (06-26110845).